Smittende engasjement

10437517_10152750793723349_382259353568679165_n

Det pågår en intens mobilisering i miljøet rundt Norsk klimanettverk for tiden. Mer enn åtti frivillige er aktive i Oslo, Stavanger, Bergen, Drammen og Bodø, og stadig flere slenger seg på. I tillegg kommer alle artister og utøvere, arrangører, organisasjoner, institusjoner, fagfolk og støttespillere som donerer lokaler, tid, talent og kompetanse til vinterens store klimamarkering.

Festivalen har allerede et rikholdig og spennende program. Og karakteren av folkelig mobilisering gjør at en mengde andre prosjekter defineres ferdig i disse uker. Følgende arrangementer legges snart ut i en helt ny kalender:

– Klimaskirenn med toppolitikere til et folkemøte i Nordmarka

– Et seminar i samarbeid med høyesterettsadvokat Pål W. Lorentzen som bl.a. setter fokus på rettferdighet mellom generasjonene og Grunnloven som rettslig virkemiddel i klimakampen.

– Stort fagseminar om klimafordrevne i regi av Nansen Initiative, UD og Flyktningehjelpen, med et publikumsrettet arrangement på Litteraturhuset 8. januar.

– Festforestilling med opplesninger, teater, vitenskapsformidling på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo 10. januar kl 14.

– Konsert på Kulturhuset i Oslo 8. januar med bl.a. Tommy Tokyo, Jenny Hval, Maja Ratkje, Hilde Marie Kjersheim, Susanna Wallumrød og Martin Hagfors.

– Samarbeid med Cicero – senter for klimaforskning om faglige innledninger og formidling av klimasituasjonen.

– Et slagkraftig nettstunt i regi av en av våre yndlingsorganisasjoner.

– Moteshow på Bislet Bad – ja, du leste riktig. Visning av bærekraftige klær av kjente designere. Debattutspill og panelsamtale. Hold av kvelden 10. januar!

– Klimaimpro på Det andre teateret.

– Flere konserter og musikalske stunts med kjente og ukjente artister. F.eks. dukker en av Norges aller mest folkekjære artister opp på et travelt gjennomfartssted midt i julestria for å skape blest om festivalen. Det blir også en stor flashmob, men vi får ikke lov til å si hvor og når …

– Matarrangementer på Mathallen i Oslo + Tou Scene m.m. i Stavanger med fokus på klimavennlig kokkekunst – «Klimasmart à la carte».

– En kampanje som gjør det lett å dytte i den retningen Grunnlovens § 112 peker: enkle, viktige handlinger som feks. å undertegne en underskiftskampanje for 100 000 grønne arbeidsplasser, melde deg inn i en miljøorganisasjon, oppfordre NRK til å stykre klimadekningen m.m.

– Klimaquiz! Arrangementer i bl.a. Oslo og Bergen.

– Dansestunts i bybildet organisert av danser Marianne Kjærsund.

– En kveld på Bergen Offentlige Bibliotek, og bl.a. også aksjoner i regi av bl.a. Concerned Students Bergen.

– Et herlig stunt i festivalperioden med en gruppe geriljastrikkere.

– Kampanjer på sosiale medier, debattutspill, kortfilmer, formidling med humor og gravalvor. Følg med på hashtag #uerstattelig i desember.

– Denne bloggen er også en del av mobiliseringen, med en redaksjon som består av Ragnhild Freng Dale, Inge Olav Fure, Andrea Fritsvold, Linus Jakhelln, Hans Jørgen Rasmussen og undertegnede.

I tillegg til alt dette, er det mye som ikke er i boks ennå, men som frivillige jobber med og fort kan bli realitet: Aktivistaksjoner på nett og i bybildet, flere teaterforestillinger og teaterverksteder, klimaimpro, filmvisninger …

Da har du et bilde av alt det som foregår bak kulissene på mobiliseringen, og får med dette en hjertelig oppfordring til å bli med, enten ved å melde deg inn i Facebook-gruppen for festivalfrivillige, ta kontakt for å dra i gang noe der du bor, eller bli med i en gruppe i Oslo, Bergen, Stavanger, Drammen eller Bodø.

Markeringen treffer tydeligvis noe hos mange. Tiden vil vise hvor stor den kan bli – imens har alle de inspirerende nye møtene, ansikt til ansikt, på Facebook og Skype, en stor verdi i seg selv, uansett enderesultat. Engasjement smitter. Og det trengs.

AM

(skrevet 30.10, oppdatert med nye prosjekter 11.10 og 30.11)